HomeShop my closetPressContact meCopyright
11.1.12

Stoffendossier

Ik betrapte mezelf er een tijd geleden nog op. Tijdens het winkelen deed ik iets wat ik nog nooit eerder had gedaan. Na eerst een splinterdun blousje uit het rek te pakken, haar aan te raken, te bestuderen en vervolgens te spieken naar 't prijskaartje, ging ik met mijn hand plotseling naar onbekend terrein: het wasafschrift. Daarbij las ik een tekst die me vertelde dat het blousje bestond uit 86% katoen, 3% elastaan, 6% gemetalliseerde vezels, 5% polyamide.


Na mijn allereerste ontmoeting met een heus wasafschrift, begon ik steeds meer op stoffen te letten. Ik begon het ook steeds interessanter te vinden, en probeerde tijdens mijn vele dwaze koopmomenten ook een klein beetje te letten op de stof van zo'n kledingstuk. Voor dit stoffendossier ben ik me gaan verdiepen in de verschillende soorten stoffen die er bestaan en de voor- en nadelen ervan. Ik som de belangrijkste speciaal voor jullie op, zodat jullie aan het einde van dit stukje jezelf ook een beetje 'n stoffenexpert kan noemen ;-) Enjoy!

----------------------------------------------------------------------------------------------------
---------
De geliefde kleding uit onze kasten wordt gemaakt van textiel: een materiaal dat bestaat uit vezels of filamenten. In de textiel onderscheiden we een aantal verschillende grondstoffen.

- Natuurlijke vezels
o Plantaardige vezels
o Dierlijke vezels

Natuurlijke vezels worden, zoals de naam al zegt, gemaakt in de natuur. Ze kunnen afkomstig zijn van planten, maar ook van dieren. Een van de kenmerken van natuurlijke vezels is dat ze minder brandbaar zijn. Daarnaast is het draagcomfort hoger. Ook isoleren natuurlijke vezels beter dan synthetische.


- Synthetische vezels
o Halfsynthetische vezels
o Synthetische vezels

Er zijn vele verschillende soorten synthetische vezels. Daarbij kun je halfsynthetische vezels en geheel synthetische vezels van elkaar onderscheiden.

Met liefs
Judith8 opmerkingen:

  1. aah heel handig! en heel leuk geschreven zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. super leuk gedaan meis!:) xoxo amber

    BeantwoordenVerwijderen

Thank you!