HomeShop my closetPressContact meCopyright
24.11.13

FOOD: Thaise wortel-kokossoep


Elke week verschijnt er een recept online geschreven door mijn zus Birgit. Een aantal voorwaarde aan deze recepten: ze moeten gezond, easy en budget zijn. Perfect voor de gemiddelde student die niet te veel te makken heeft, geen uren in de keuken wil staan en toch gezond wil leven. Vandaag een exotisch soepje wat erg simpel te maken is.Laatst rook ik iets zeer ongewoons in mijn studentenhuis. Waar ik normaal gesproken aangebrande ovenschotels of de geur van pizza ruik, kwam mij nu een ‘Aziatische geur’ tegemoet. Nee, niet de geur van Bami Panghang of saté, maar van pure kruiden en exotische producten. Ik tref een huisgenootje die in een grote pan oranje soep staat te roeren. “Wat ben jij uitgebreid aan het koken?”, vraag en constateer ik. “Nee joh, dit is onwijs simpel en klaar binnen een kwartiertje”, krijg ik als antwoord terug. Geef. Me. Dat. Recept. Nu.

Studentenvriendelijk
Mijn roomie had gelijk: deze Thaise wortel kokossoep is inderdaad belachelijk simpel om te maken en snel klaar. Nog mooier: het hoofdingrediënt is wortel en daardoor is het een echt low budget recept. Die grote zakken winterpenen in de supermarkt met ‘voordeel’ op de verpakking? Meenemen! Ik maakte laatst twee grote pannen van dit Thais wondertje. Een groep van acht personen waaronder wat wortel haters en ‘ doe mij maar gewoon Hollandse pot-types’ waren mijn testpanel. Werkelijk alle acht vonden deze soep super lekker, ka-ching!


Konijn met bril?
Mijn zusjes en ik zijn opgevoed met de wijsheid dat worteltjes erg gezond zijn en vooral goed voor je ogen zijn. Heb je immers ooit een konijn met een bril gezien? “Eh, nee mam.” Gelukkig heb ik wat betere argumenten om je te overtuigen over de gezondheid van wortels.
- Mama had wel gelijk, wortels zijn echt goed voor je ogen. Ze bevatten tonnetjes vol vitamine A wat je zicht helder houdt.
- Wortels zijn cholesterol verlagend.
- Deze oranje vrienden zijn ware vitamine bommetjes. Om precies te zijn bevatten ze vitamine A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E plus nog goede mineralen. Klinkt goed toch?
- Last but definitly not least: het eten van wortels zorgt voor een mooie stralende huid. Yes!

Curry en wortels zijn een match made in heaven en met kokos erbij wordt het goud. Dus, zin om indruk te maken onder studentvriendelijke voorwaarden? Maak snel deze soep en krijg zon op je bord.


Recept: Thaise wortel-kokossoep

Nodig voor vier personen:
- 2 eetlepels olie (ik gebruik kokosvet, maar olijfolie of boter is ook prima)
- 1 ui, gesnipperd
- 2 eetlepels Thaise rode currypasta (gewoon te koop in de supermarkt)
- 1 liter groentebouillon (van tablet)
- 500 g winterpeen, in plakjes
- 200 ml kokosmelk
- 2 eetlepels koriander (optioneel)
- staafmixer

1. Verhit in een pan de olie en fruit de ui. Voeg de currypasta toe en bak 1 minuut tot de geuren vrij komen. Je kunt de hoeveelheid currypasta aanpassen aan hoe pittig jij de soep wilt. Twee eetlepels maakt een licht pittige soep, precies hoe ik het lekker vind. Je kunt nu ook eventueel korianderpoeder toevoegen.

2. Schenk de bouillon in de pan. Voeg de stukjes wortel toe en kook deze in een dikke 10 minuten gaar.

3. Neem de pan van het vuur. Pureer de soep met de staafmixer.

4. Zet de pan terug op het vuur en voeg de kokosmelk toe. Verwarm de soep nog 3 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

5. Thaan hoi aroy! Eet smakelijk dus.


Wil je je soep transformeren tot volwaardige lunch of diner? Serveer de soep met Turks brood. Ook lekker: voeg er nog wat extra ingrediënten aan toe. Witvis bijvoorbeeld (kun je mee laten koken als je de bouillon toevoegt) of wat stukjes kip (van te voren bakken).Wat extra groenten is ook altijd goed en leuk voor de kleur, zoals doperwtjes of prei. Zaden en noten zijn ook heerlijk om toe te voegen. Zonnebloempitten of stukjes walnoot bijvoorbeeld. Ik had nog wat makreelfilet liggen, dus daarmee maakte ik mijn soep compleet. Jum!


9 opmerkingen:

 1. Ik vind 't echt super leuk dat je zus dit soort recepten gaat plaatsen op je blog! Dit lijkt me echt een heerlijk soepje, vooral met de kokos en wortel :) xo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit lijkt me heerlijk! Ik ga het binnenkort zeker eens maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt dit even lekker! xx

  http://www.creativityandchocolate.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Judith,
  Wat leuk dat ik vandaag jouw soep heb gemaakt, ik heb nu pas door dat dit jouw blog is. Wat een toeval! 't Is een kleine wereld.
  Wel heb ik er wat dingen bij gedaan (aardappel, prei, limoen), moest iets meer massa hebben omdat ik een paar eters over de vloer krijg. Ik zal straks nog een keer aan je denken als ik hem opslurp.
  Het ga je goed!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you!