HomeShop my closetPressContact meCopyright
2.3.14

PERSONAL: Over mijn studie JournalistiekHere it is: het langverwachte artikel waarin ik jullie vertel over mijn studie Journalistiek. Omdat ik het belangrijk vind om mijn blog zo persoonlijk mogelijk te maken, ga ik proberen om de komende tijd meer persoonlijke/lifestyle gerelateerde posts online zetten. Starting with this one! Want waarom heb ik eigenlijk voor deze studie gekozen, wat doe en leer ik allemaal op school en heb ik de juiste studiekeuze gemaakt?


Studiekeuze?
Begin september ben ik begonnen aan mijn studie in Utrecht. Zoals sommigen van jullie misschien weten, heb ik al een 3-jarige MBO opleiding Marketing en Communicatie erop zitten (ik heb er in deze post wat over geschreven). Dat was voor mij puur een opzet om Journalistiek te gaan studeren, de studie waar ik al sinds de middelbare school over droomde. Toch heb ik in de loop der tijd veel getwijfeld. Was dat wel echt wat ik wilde, of zou ik misschien toch niet voor een creatieve studie kiezen? Iets in de mode misschien? Of wat breder, multi media design bijvoorbeeld? Beslissen vond en vind ik nog steeds moeilijk. Zelfs nu dat ik eindelijk heb besloten om toch voor de Journalistiek te gaan, heb ik mijn twijfels. Ik vind zoveel dingen leuk! Soms word ik er ook best wel moe van om maar niet te weten wat ik wil. De reden dat ik gekozen heb voor Journalistiek ligt vooral bij het feit dat ik van schrijven en produceren houd. Ik heb niet voor een mode studie gekozen omdat ik niet in mijn keuzes beperkt wil worden. Natuurlijk kun je na het afronden van een studie altijd nog veel kanten op gaan, maar ik heb het gevoel dat ik met Journalistiek meer en bredere keuze mogelijkheden heb. En dat heb ik nodig, want me beperken tot maar één ding is not my cup op tea.


Ingeloot
Nadat ik het grote nieuws te horen kreeg dat ik ingeloot was voor Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht, kon ik mijn geluk niet op. Een hele nieuwe start begon. Ik vond al snel een kamer in Utrecht, leerde veel nieuwe mensen kennen en zat op school meteen op de juiste plek.


Met mijn lieve klasgenootjes!


De School voor Journalistiek
Mijn studie is in het eerste jaar ingedeeld in 4 verschillende blokken. Die bestaan uit zowel theorie (met hoorcolleges en werkgroepen) als praktijk. Aan ieder blok zitten bepaalde thema's en vakken vast gekoppeld. Zo begon ik in blok 1 met Nieuws en Actualiteit. Deze periode is voornamelijk gevuld met basis vaardigheden die je moet beheersen als journalist. Je wordt in dit blok geacht de actualiteit goed bij te houden, leert samen in een zogenaamde nieuws redactie en je krijgt de eerste lessen in het schrijven van zowel hard als zacht nieuws. Ik vond het niet een hele spectaculaire periode, maar ik sloot desondanks gelukkig wel alles voldoende af. Ik keek erg uit naar het volgende blok, want daar zou je een tijdschrift gaan maken. Volgens velen de leukste periode van het eerste jaar.

Dat vind ik -tot nu toe- ook zeker het geval. Naast het maken van een tijdschrift ging ik aan de slag met spreekvaardigheid (een heel leerzaam vak!), vormgeving (met behulp van InDesign) en interviewen. Het maken van een tijdschrift met een groepje mensen uit de klas was wel het wekelijkse hoogtepuntje. Erg uitdagend, want de opdracht was om een niet bestaand tijdschrift concept uit te werken voor een doelgroep die niet mocht bestaat uit jongeren. Wij kozen met een redactie om een tijdschrift te maken voor de 65+ man, een vitale en levenslustige senior. De focus probeerden we niet te leggen op 'vroeger was alles beter', maar juist op 'nu is alles beter'. Het tijdschrift noemden we 'Grijs'.Ons tijdschrift Grijs in de maak..

Sanoma
Iets wat heel tof is aan de 'tijdschrift periode' in jaar 1, is dat het tijdschrift dat je met je redactie maakt ook daadwerkelijk gedrukt wordt. Dat is natuurlijk heel tof, om het project waar je al die weken zo hard voor hebt gewerkt, ook echt in je handen te krijgen. En het leukste daar aan? Alle eerstejaars krijgen persoonlijke feedback van redacteuren die werken bij Sanoma, de uitgeverij van zo'n beetje alle tijdschriften in Nederland. Ook kunnen er prijzen worden verdiend in verschillende categorieën. Degene met de mooiste vormgeving bijvoorbeeld, het beste concept en de meest consistente inhoud. And guess what? Grijs, ons meesterwerkje waar we zo lang op hebben gezwoegd, won de prijs voor meest consistente inhoud! De juryleden (bestaande uit redacteuren van oa Marie-Claire & AD) waren hartstikke enthousiast over ons tijdschrift! En alsof dat nog niet genoeg was, wonnen we ook nog een dagje meelopen op een redactie naar keuze. Binnenkort wordt dat werkelijkheid, want dan gaan we met z'n allen naar Marie-Claire! Ik heb er nu al zin in :-)


Onze tijdschriftpresentatie viel in de smaak bij Sanoma!

Tv- en radio items maken
Op dit moment zit ik in de derde periode. Ik volg een blok dat draait om het maken van TV producties. Heel nieuw allemaal! Samen met een tweetal ga je iedere week op pad om een journalistiek nieuws item te maken. Dat betekend veel interviewen, filmen en editen. Super leerzaam en leuk om het allemaal in de praktijk te leren!

Naast de verplichte vakken die ik op school volg is er ook veel ruimte over voor eigen keuzes en initiatieven. Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk 'extra' Journalistiek gerelateerde dingen te doen. Niet alleen omdat ik het leuk vind om bezig te zijn, maar ook omdat het wordt aangeraden. Vanwege die redenen ben ik halverwege het eerste jaar deel uit gaan nemen van de redactie van Campus Radio, een initiatief van studenten op mijn school. Iedere week maak ik voor de radio een item en mag ik live presenteren, nieuwslezen of de techniek beheren. Heel leerzaam en gezellig. Er worden ook af en toe gastcolleges gegeven van bekende professionals uit het vak, dus dat is natuurlijk extra leuk!


Met de redactie van Campus Radio!


Live presenteren tijdens de kerstuitzending

Al bij al ben dus erg blij dat ik gekozen heb voor deze studie. Er zijn soms momenten dat ik nog twijfel, maar ik weet zeker dat ik op de goede plek zit. Ik leer steeds meer en ik heb het gevoel alsof ik op een weg ben naar een goede, positieve toekomst. Waar ik ergens ga belanden? Hope god knows where. Voor nu heb ik gelukkig nog 4 jaar om daarover na te denken.


12 opmerkingen:

 1. Erg leuk artikel denk dat veel mensen die een studiekeuze moeten doen dit jaar hier veel aan hebben! Ook fijn dat je op je plek zit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat klinkt dit ontzettend leuk en gaaf allemaal..
  Ik ben nu aan het kijken wat ik in september wil gaan doen aangezien ik klaar ben met mijn opleiding en wil het liefst wel deze richting op..
  Maar het punt is dat ik geen HBO heb.. Nog even goed rondsnuffelen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, je klinkt echt super enthousiast! Heel leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw, super leuk dat jullie de prijs voor meest consistente inhoud hebben gewonnen & dagje mee mogen lopen bij de Marie Claire! : )

  x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een ontzettend leuk artikel ! Het lijkt me een hele toffe opleiding :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt goed, leuk om te lezen! Journalistiek lijkt me ook een erg leuke studie maar ik ga denk ik toch meer de communicatie kant op.

  xoxo Mireille

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat klinkt dit erg leuk! Doet mij denken aan de opleiding MIC. Heb daar ook een tijdschrift ontworpen voor Sanoma :)

  XH

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw klinkt super leuk! lijkt me een super leuke studie!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel leuk dat je dit met ons wilt delen! Ziet er echt leuk uit! x J. I ate noodles for breakfast

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk om dit te lezen. Ik heb zelf ook een jaartje journalistiek gestudeert op Windesheim Zwolle. Maar daar mochten we geen eens tijdschriften maken. Alleen maar nieuwsberichten. Helaas.. Aan het einde van het jaar kreeg ik te horen dat ik niet genoeg studiepunten had..

  Maar als ik zo jouw verhaal lees, is de opleiding journalistiek in Utrecht véél leuker! Ik baal nu. haha. XO

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Klinkt echt goed! Dat zou ik ook graag gedaan hebben. Maar ik ben uiteindelijk wel blij met mijn keuze nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb ook net als jou heel wat interessses! Ik volg nu een mode-richting in het middelbaar maar ik ben er nog steeds niet over uit of ik journalistiek ga doen of toch voor de kunstacademie zal gaan in het hoger onderwijs. Journalistiek spreekt me aan omdat schrijven mijn passie is en ik later voor een (mode)tijdschrift wil werken! Maar ik ben helaas niet erg spreekvaardig en aangezien dat ook een onderdeel is in die richting, weet ik nog niet of ik dit ga doen. Wellicht doe ik eerst even een voorbereidend jaar in de beeldende kunsten (wat erg handig is als je naar de kunstacademie wil gaan) en dan kan ik alsnog voor mode of journalistiek gaan!

  Ik vind dit erg interessant om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you!