HomeShop my closetPressContact meCopyright
3.7.14

INTERIEUR: De studentenkamer van..Studentenkamers: je hebt ze in alle soorten en maten. Misschien sta je er niet bij stil, maar hoe gaaf en indrukwekkend is het eigenlijk dat een kamer al vanaf zes vierkante meter kan worden omgetoverd tot een compleet woongebied? Ik spreek en fotografeer wekelijks mensen met een karakteristieke studentenkamer en vraag hen om tips en inspiratie. Deze week kwam ik via via Belle (21) uit Amsterdam tegen. Midden, maar dan ook écht midden op de wallen, deelt zij een jaloersmakend appartementje met één andere student. Meer dan de helft van de spullen van Belle komen van haar oma. Hoe ziet dat eruit?


Naam: Belle - Leeftijd: 21
Stad: Amsterdam Studeert in: Amsterdam
Studie: Theaterwetenschappen + Filosofie - Aantal m2: 15

Een kamer inrichten is leuk. Je mag zelf beslissen wat voor spullen je er in zet en welke stijl je het meeste naar voren laat komen. Voor sommigen (lees: vele studenten) maakt inrichting niet zoveel uit. 'Als je er maar in kan slapen' is een veelgehoord argument by a lot of them. Prima natuurlijk, maar in deze rubriek breng ik alleen maar het mooiste van het mooiste naar buiten! In de kamer van Belle zul je bijvoorbeeld niet zo snel spullen van de IKEA vinden. Bijna haar hele interieur is tweedehands. Maar wordt dat dan niet een beetje te ouderwets? 

Laten we eens kijken..


Hoe ben jij aan deze kamer gekomen?
"Ik werk in een café, en een van mijn (inmiddels ex) collega’s ging deze kamer uit omdat ze ging samenwonen met haar vriend. Zij is net afgestudeerd en veel van haar vrienden ook en omdat de kamer alleen voor studenten is dacht ze aan mij. Ik was eigenlijk helemaal niet op zoek, want ik had een heel fijn huis en kamer met lieve meiden in Bos en Lommer, maar deze kamer was een stuk goedkoper en in het centrum, dus het leek me onverstandig deze kans aan me voorbij te laten gaan"
Wat vind je het leukste aan het wonen op jezelf?
"De vrijheid. Ik besef me heel goed dat het een voorrecht is om op mezelf te kunnen wonen in hartje Amsterdam. Hoogst waarschijnlijk had ik het wel overleefd om bij mijn lieve ouders in Hilversum te blijven, maar Amsterdam heeft zo veel meer te bieden. Misschien is in Amsterdam zijn dan ook wel het leukste aan op mezelf wonen. Het kan ook wel eng zijn, zo’n grote stad en zo veel mogelijkheden; er speelt altijd wel iets ergens, dus als je op een zaterdagavond alleen thuis zit voel je je misschien wat eenzamer dan wanneer dit in een dorp zou gebeuren. Gelukkig heb ik heel veel fijne mensen om me heen en ben ik tevens graag alleen zo nu en dan. Leuk aan in het centrum wonen is dat mensen graag over de vloer komen en dat anderen ongeacht van in welke buurt ze wonen ook snel kunnen worden opgezochtWelke elementen van je persoonlijke stijl zijn terug te vinden in deze kamer
"Het is voornamelijk de persoonlijke stijl van mijn oma die terug te vinden is aangezien een aanzienlijk deel van mijn meubels van haar is geweest. Dat neemt echter niets weg van het feit dat ik ook heel erg van oude dingen houd, dingen met een verhaal of met geschiedenis geven een fijnere sfeer dan een IKEA kamer. Mijn mooie gele sprookjeskledingkast (die overigens niet van mijn oma was) is dan ook voor een deel gevuld met tweedehands kleding"


"Hoogst waarschijnlijk had ik het wel overleefd om bij mijn lieve ouders in Hilversum te blijven, maar Amsterdam heeft zo veel meer te bieden"


Wat is je favoriete gedeelte in je kamer?
"Dat vind ik lastig.. vooral omdat het best een kleine kamer is en het dus voelt alsof het allemaal hetzelfde ‘gedeelte’ is. Maar ik denk dat mijn zithoekje wint, de oudroze stoel zit erg lekker en is ook nog eens erg mooi. Fijn om in te lezen, praten, eten, denken, naar buiten kijken, van alles"Als er een brand uitbrak, en je mocht maar 3 dingen redden. Welke spullen zouden dat dan zijn?
"Wegens gebrek aan kracht zou ik mijn gele kast denk ik niet naar beneden krijgen, maar als ik in deze hypothetische brand superkrachten zou hebben, zou die zeker meegaan. Ten tweede mijn dagboeken en als laatste mijn externe harde schijf waar al mijn foto’s van de laatste zes jaar zo ongeveer op opgeslagen staan""Dingen met een verhaal of met geschiedenis geven een fijnere sfeer dan een IKEA kamer"® Fotografie: Judith Tielemans

*(Een vraag over de inrichting van Belle? Stel 'm: en ik zal 'm proberen te beantwoorden)

Mooie spulletjes? 
Bank, stoel, tafel + stoelen - Van oma geërfd
Kleed, wit lampje, houten kistjes - IJhallen
Kast - Van Dijk en Ko
Cactusjes - Albert Cuyp markt
Veertjes - Bloemenwinkel
Klein kastje - Oppasadres

Volgende week is Rianne uit Haarlem aan de beurt! Rianne zit in onderhuur. Een groot deel van het interieur van de vorige bewoner is dus blijven staan, en hoogstwaarschijnlijk moet ze een keer deze kamer uit. Hoe heeft ze ondanks van deze kamer haar eigen plekje gemaakt? Neem volgende week een kijkje op mijn blog om daarachter te komen! Benieuwd naar meer studentenkamers? Klik hier voor de vorige artikelen!


19 opmerkingen:

 1. Ik vind dit echt een hele leuke rubriek! Leuk interview ook weer en de kamer is ook erg knus <3

  -X-

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk idee, sommige mensen vergeten gewoon hoe leuk je een kleine ruimte kan inrichten, studentenkamers zijn hier een mooi voorbeeld van!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke, originele rubriek! Echt een awesome kamer. X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige inrichting en heerlijke rubriek!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een onwijs leuke kamer! Ben dan zelf erg benieuwd hoe het is om op de wallen te wonen. Merk je er veel van? Heb je last van overlast? Dat soort dingen.

  Liefs,
  Kim / Vintage & Beauty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof dat het wel mee valt! Zij woont aan de 'goede kant' van het huis (naast haar zit een kamer van iemand die aan het balkon grenst), maar het is inderdaad nooit helemaal stil. Vooral in het weekend was het erg lawaaierig

   Verwijderen
 6. Hele leuke rubriek! En ben jaloers op haar kamer!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ziet er goed uit, leuk met die oude spullen van der oma!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel erg mooi! Prachtige foto's, interessant verhaal en een hele leuke diverse stijl. Weer eens iets anders dan een standaard Ikea kamer inderdaad! (Ook die zijn leuk hoor haha)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ziet er erg gezellig uit! die meubels creëren een hele leuke sfeer!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind dit zo leuk om te lezen iedere keer, hoewel de smaak van deze dame niet echt mijn smaak is heb ik ook deze keer weer met plezier zitten lezen. Ik woon zelf anti-kraak en ook niet zo'n fan van ikea dus probeer ook met tweedehandsspulletjes een zo leuk mogelijke sfeer te creeen, super!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuke rubriek! Ik huur al 1,5 een kamer in een gebouw via de vastgoedbeschermer. Dit is hetzelfde idee als anti-kraak wonen, ideaal voor mij! Ondanks dat dit ook niet zo heel erg "persoonlijk" lijkt, is het mij wel gelukt om hier iets eigens van te maken. Ik ben er in ieder geval erg blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super leuke style! Ik ben laatst van mijn studentenkamer naar een appartementje gegaan, het is een oud pand maar met een super mooie vloer en heb ook de wat authentiekere stijl toegepast! Ben er super gelukkig mee

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you!