HomeShop my closetPressContact meCopyright
2.8.14

FOOD: Zelfgemaakte pindakaasZo nu en dan verschijnt er een recept online geschreven door mijn zus Birgit. Een aantal voorwaarden aan deze recepten: ze moeten gezond, easy en budget zijn. Perfect voor de gemiddelde student die niet te veel te makken heeft, geen uren in de keuken wil staan en toch gezond wil leven. Vandaag een gezonde variant van pindakaas.


"Warning! Dit recept bevat een hoog verslavingsgehalte." Pindakaas, mijn favoriete broodbeleg, alleen smeer ik het nooit op brood. Ik smeer het op rijstwafels, bananen, doe het bij mijn ontbijt of eet het samen met pure chocolade. Maar eerlijk gezegd breng ik meestal de lepel met pindakaas direct naar mijn mond, heerlijk om uit de pot te snoepen. Ik weet dat ik niet de enige gestoorde ben die zo verschrikkelijk gek is op pindakaas, dus het leek me tijd voor een gezondere, goedkopere en lekkerdere versie van pindakaas!Gezonde vetten
Natuurlijk moet je niet zoals ik gaan overdrijven en een halve pot pindakaas binnen een uur naar binnen gaan werken, maar hé, pindakaas is oké. Even op een rijtje waar deze dan goed voor zijn.
- Pindakaas bestaat voor het grootste deel uit onverzadigde vetten, oftewel gezonde vetten. Goed voor huid en haar, maar ze zorgen er ook voor dat je lichaam efficiënter lichaamsvet verbrandt. Je wordt dus niet vet van deze vetten.
- Dit bruine goedje is goed voor spieropbouw omdat het buiten vetten ook ontzettend veel eiwitten bevat. Helemaal niet verkeerd om na het trainen even met die lepel in de pindakaas pot te gaan.
- Pindakaas bevat veel vitamine E. Dit zorgt onder andere voor een goede spijsvertering en optimaliseert je immuunsysteem.
- Bovendien, pindakaas zorgt voor een vol gevoel. Na een paar lepels -oeps- heb ik mijn vier-uur-trek al gestild, ideaal.

Het grote nadeel aan pindakaas in de supermarkt is dat het vol toevoegingen zit. Een flinke schep suiker en wat E-nummers om de boel lang houdbaar te houden. Zonde, want die suiker is wat mij betreft absoluut niet nodig en een pot pindakaas gaat bij mij binnen een maand zeker op. Daarom laten we vandaag die slechte stoffen weg en maken we onze eigen pindakaas. Zo gepiept en super lekker!

Recept: Zelfgemaakte pindakaas
Nodig voor een klein potje:
- Een zak ongezouten geroosterde pinda's
- Zout
- Pindaolie, of olijfolie, kokosolie oid

1. Gooi alle pinda's in een blender en zet deze aan. Vervolgens hoef je eigenlijk alleen maar toe te kijken hoe de pinda's in een smeuïge massa veranderen.
2. Het kan zijn dat je een paar keer de blender stil moet zetten om de pindakaas los te krijgen van het mes, maar zodra de boel wat gladder wordt gaat alles vanzelf. Wil het echt niet lukken? Voeg dan een klein beetje olie toe.
3. Ben je net als ik gek op pindakaas met stukjes? Stop de blender wanneer de pinda's in kleine stukjes gehakt zijn en haal een schaaltje vol uit de mix. Meng deze er aan het eind kort doorheen.
4. Bewaar de pindakaas in de koelkast, ongeveer drie weken houdbaar.

6 opmerkingen:

 1. Wij zijn echt dol op pindakaas! Om het gezonder te vinden, kun je het beter in een bio zaak kopen dan bij de normale supermarkt. Pindakaas is super lekker daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat super leuk! Dat ziet er echt heel leuk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat lijkt inderdaad 'zo gepiept'! Binnenkort maar eens uitproberen.. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aaah, dit ga ik als pindakaas verslaafde zeker even proberen! :)

  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben echt verslaafd aan pindakaas, dus ik ga dit sowieso maken!! Thanks for sharing :)))

  el-eventh

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you!