HomeShop my closetPressContact meCopyright
28.9.14

FOOD: Kip sa(n)té


Zo nu en dan verschijnt er een recept online geschreven door mijn zus Birgit. Een aantal voorwaarden aan deze recepten: ze moeten gezond, easy en budget zijn. Perfect voor de gemiddelde student die niet te veel te makken heeft, geen uren in de keuken wil staan en toch gezond wil leven. Vandaag een gezonde versie van kip saté. Sante!

Bij het vorige recept had ik het over de grote liefde die ik voor Aziatisch eten heb ontwikkeld tijdens mijn reis door het Midden-Oosten. Drie maanden lang heb ik buiten de deur gegeten en nooit in een echt restaurant. Omdat ik graag budget wilde reizen en het echte Azië wilde proeven heb ik elke dag op straat gegeten. Waarom dit door de GGD afgeraden wordt begrijp ik nog steeds niet, want het is fantastisch lekker en ik ben er nooit ziek van geworden. Mijn favoriete gerecht op straat was saté. Een beetje pittig, met de stukjes pinda nog zichtbaar en heel smaakvol, zo lekker. Terug in Nederland mis ik deze fantastische saus elke dag nog. Vandaar dat ik zo nu en dan de keuken in duik om een poging te wagen deze saté te imiteren.Natuurlijk is de saté die ik zelf maak zo gezond mogelijk zodat ik zonder schuldgevoel de pan leeg kan likken aan het eind van de maaltijd -toegestaan bij elk gerecht waar pindakaas in zit. Door een vervanger voor gewone melk te gebruiken en zelfgemaakte pindakaas hoef je niet bang te zijn iets verkeerds binnen te krijgen. Deze saté is ongelooflijk machtig maar ik vind 'm heerlijk. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden! Oh trouwens, als je even iemand vraagt mee te helpen met het rijgen van de kip, heb je dit gerecht binnen een kwartiertje op tafel staan. Super easy!

Recept: Kip saté
Nodig voor drie tot vier personen:

- kipfilets
- 200 ml ongezoete amandelmelk (of soja- of rijstmelk)
- 10 eetlepels pindakaas (ik gebruik hiervoor mijn zelfgemaakte pindakaas)
- 70 gram tomatenpuree
- 2 eetlepels sambal
- 1 teentje knoflook
- peper en zout
- houten stokjes

1. Laat de houten stokjes even in water weken. Op deze manier branden ze straks bij het bakken van de kipspiesjes niet aan.
2. Snij de kip in blokjes en rijg ze aan de stokjes. Zorg ervoor dat je de stokjes niet te vol stopt met kip, dan kun je ze dadelijk in de pan bijna niet meer vastpakken.
3. Verhit wat (kokos)olie in de pan en bak de kip gaar en een beetje krokant. Kruid ze ondertussen met peper en zout.
4. Terwijl de kip bakt kun je beginnen met de satésaus. Doe de amandelmelk, pindakaas, tomatenpuree, sambal en een flinke snuf zout en peper in een pannetje. Pers het teentje knoflook boven de pan uit.
5. Na even mengen en borrelen is de satésaus al klaar. Is ie te dik? Doe er nog wat extra amandelmelk bij. Te dun? Voeg wat pindakaas toe.
6. Tijd om alles te serveren en heerlijk en verantwoord te genieten!

7 opmerkingen:

Thank you!