HomeShop my closetPressContact meCopyright
4.12.14

FOOD: Gezonde pepernoten


Iedere week verschijnt er een recept online geschreven door mijn zus Birgit. Een aantal voorwaarde aan deze recepten: ze moeten gezond, easy en budget zijn. Perfect voor de gemiddelde student die niet te veel te makken heeft, geen uren in de keuken wil staan en toch gezond wil leven. Vandaag laat ik jullie –na overleg met Sinterklaas- zien hoe je gezonde pepernoten maakt!


Pepernoten, volgens mij heeft heel Nederland er een haat-liefdeverhouding mee. De bruine bolletjes hebben een zeer verslavende werking waardoor ik elke keer weer kreun, steun en zucht als ik ergens een schaal met pepernoten zie staan. Ze zijn zo ongelooflijk lekker, onmogelijk om er vanaf te blijven of er maar één te pakken -serieus, heeft iemand ooit maar één pepernoot gegeten en daarna geen meer?! On-mo-ge-lijk. Na die hele schaal zit ik altijd bomvol en ben ik misselijk. Standaard. Daarom bedacht ik me om dit jaar eens gezonde pepernoten te maken. Zonder kreunen, steunen en zuchten een schaal pepernoten leeg eten? Klinkt als muziek in de oren!


Als je trouwens net als ik zo gek bent op chocoladepepernoten zou je deze ook zeer makkelijk zelf kunnen maken. Laat de pepernoten goed afkoelen zodat ze hard zijn en de warmte verdwenen is. Verwarm in een pannetje voorzichtig wat pure chocolade en rol de pepernoten hier doorheen. Laten drogen in de koelkast en tadaa, gezonde chocoladepepernoten. Maar nu eerst het recept voor normale -gezonde- pepernoten.


Recept: gezonde pepernoten
Nodig voor een paar handjes pepernoten
- 150 gram havermout
- 1 ei
- 50 gram lijnzaad
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 3 eetlepels honing
- een mespuntje bakpoeder

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Maal 150 gram havermout fijn in de keukenmachine (of blender) zodat er meel ontstaat. Mix er vervolgens in de keukenmachine de bakpoeder, lijnzaad en speculaaskruiden doorheen. Hierna voeg je een ei toe en mix het geheel met je handen.
3. Voeg 3 eetlepels honing toe en wat lepels gekookt water. Mix alles goed door elkaar met je handen, er zal een mooi deeg ontstaan.
4. Tijd om bolletjes te gaan rollen. Maak je handen nat -letterlijk- en draai kleine balletjes van het deeg. Leg ze op bakpapier en druk ze iets plat. Als het deeg plakkerig en/of droog wordt kun je nog wat gekookt water toevoegen.
5. Bak de bolletjes 25 minuten in de oven. Fijne sinterklaasavond!6 opmerkingen:

Thank you!