HomeShop my closetPressContact meCopyright
14.1.15

FOOD: Bananenbrood


Zo nu en dan verschijnt er een recept online geschreven door mijn zus Birgit. Een aantal voorwaarde aan deze recepten: ze moeten gezond, easy en budget zijn. Perfect voor de gemiddelde student die niet te veel te makken heeft , geen uren in de keuken wil staan en toch gezond wil leven. Vandaag deel ik met jullie een van mijn favoriete recepten van Rens Kroes. Hou de site goed in de gaten, want binnenkort mag ik wat leuks weggeven namens Rens!

Maandag 5 januari 2015, een nieuw jaar, de beste wensen en overal knorrende magen. Mijn collega’s zijn allen begonnen met de welbekende goede voornemens. Meer water drinken, minder eten, geen suiker, wat dan ook: ze willen allemaal wat (kerst)kilootjes kwijt. De jarige job van de dag krijgt haar taart niet kwijt, iedereen kijkt hongerig naar het gebak maar niemand neemt. Om vier uur ’s middags gaan alle oogjes dof staan en de magen nog harder knorren: niemand heeft een oplossing voor de bekende 4-uur-suikerdip. Voor mijn arme collegaatjes besloot ik de hulp van Rens Kroes in te schakelen. Haar bananenbrood maak ik wekelijks, een fantastisch recept. Ik besloot het recept aan te passen voor de hongerlijdende zoetliefhebbende collega’s. Een beetje cacao hier, wat gojibessen daar en een flinke mik appelmoes. Het brood viel goed in de smaak, zeer goed, en ik hoorde die middag geen magen meer knorren.


Hier dan het recept van Rens en een beetje van mij. Ik heb het recept iets vereenvoudigd door wat lastig verkrijgbare ingrediënten weg te laten en de boel iets smeuïger gemaakt door extra appelmoes toe te voegen. Nog wat laatste tips: hoe rijper de banaan, hoe zoeter (maar is natuurlijk wel een grens…). Laat het brood eerst twee dagen in de koelkast liggen verpakt in aluminiumfolie, dan is ie op zijn best. Experimenteer lekker met de extra toevoegingen en geniet!


Recept: Bananenbrood van Rens Kroes (en een beetje van Birgit)
Nodig voor 1 brood:
- 200 gram boekweitmeel
- 3 bananen, gepureerd
- 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder
- 1 eetlepel kaneel
- 3 volle eetlepels suikervrije appelmoes
- 3 eieren
- een snufje zout

Eventuele extra toevoegingen:
- rozijnen
- gojibessen
- walnoten of ander soort noten
- cacaopoeder
- stukjes pure chocolade
- frambozen, aardbeien of ander diepvries fruit
- kleine stukjes (rijpe) peer
- koekkruiden
- geraspte kokos

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Meng alle ingrediënten in een kom en roer alles met een vork of garde goed door elkaar.
3. Vet de cakevorm in of gebruik een siliconencakevorm (deze hoef je niet in te vetten).
4. Schenk het beslag in de vorm en bakken maar! Na 45 minuten is het brood klaar.
Mijn favoriete combinaties:
- kaneel, rozijnen en walnoten
- stukjes peer en koekkruiden
- cacaopoeder, pure chocolade en frambozen

Hou de blog in de gaten voor een leuke winactie in samenwerking met Rens Kroes!

17 opmerkingen:

 1. Oeeh wat ziet dat er goddelijk uit! Ik herken dat ook zo erg om 4 uur! Ik wil dit brood heeeel graag proberen! Ik weet alleen niet hoe ik aan boekweitmeel kom? Er zijn geen supermarkten die dit verkopen of wel? :) Misschien bij de molen!
  Liefs, Tessa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Even een reactie namens Birgit: je kunt tegenwoordig gewoon in de grotere supermarkten boekweitmeel krijgen. Ik koop het meestal bij de Appie. Als jouw supermarkt daar te klein voor is, kun je het sowieso wel vinden in een biologische supermarkt of winkels als Erica/De Tuinen. Succes!

   Verwijderen
 2. Ik ben gek op bananenbrood! Heerlijk!

  Liefs,
  Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oeh dit ziet er echt heerlijk uit! Dit ga ik zeker een keertje maken! En wat ontzettend tof van je samenwerking met Rens!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wow! looks so yummy!

  www.bstylevoyage.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hmmm bananenbrood is lekker! Ik heb zaterdag een variant gemaakt met havermout en amandelmeel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt heerlijk, ik wil graag een keer bananenbrood proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lekker! Ik wilde echt net een bananenbrood bakken, maar onze bloem is op en thuis heb ik geen boekweitmeel. Kan ik ook gewoon zelfrijzendbakmeel gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Namens Birgit: ik heb hier geen ervaring mee, dus ik heb eerlijk gezegd geen idee. Boekweitmeel is wel een stuk gezonder dan zelfrijzendbakmeel, dus voor een healthy brood sprint je even naar de super ;)

   Verwijderen
  2. Ik heb het gisteren toch gemaakt. Zonder bloem en alleen met zelfrijzendbakmeel. Het smaakte gewoon naar de normale bananenbrood die ik altijd maak. Hartstikke lekker :)

   Verwijderen
 8. Dit wil ook nog een keer maken. Ziet er altijd zooo lekker uit:)

  xx Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ziet er echt super lekker uit!! ik ga het zeker ook een keer proberen in de hoop dat het in één keer lukt! haha

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb het recept al paar keer gemaakt echt heel erg lekker! Ik ben benieuwd naar de winactie:)

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you!