HomeShop my closetPressContact meCopyright
8.1.15

INTERIEUR: De studentenkamer van..


Studentenkamers: je hebt ze in alle soorten en maten. Misschien sta je er niet bij stil, maar hoe gaaf en indrukwekkend is het eigenlijk dat een kamer al vanaf zes vierkante meter kan worden omgetoverd tot een compleet woongebied? Ik spreek en fotografeer wekelijks mensen met een karakteristieke studentenkamer en vraag hen om tips en inspiratie. Deze week klop ik aan bij een heuse vintageliefhebster uit Breda. Ik ken Maaike van de facebookgroep Vintage Marketplace, waar zij bijna wekelijks vintage spullen aanbiedt en verkoopt. Al vanaf jongs af aan is ze bezig met verzamelen en nu eindelijk heeft ze een plekje gevonden om al dat moois in uit stallen. Kijk maar!

Naam: Maaike - Leeftijd: 23
Op kamers in: Breda Studeert in: Breda
Studie: Illustratie St. Joost
Aantal m2: 25m2

Een kamer inrichten is leuk. Je mag zelf beslissen wat voor spullen je er in zet en welke stijl je het meeste naar voren laat komen. Voor sommigen (lees: vele studenten) maakt inrichting niet zoveel uit. 'Als je er maar in kan slapen' is een veelgehoord argument. Prima natuurlijk, maar in deze rubriek breng ik alleen maar het mooiste van het mooiste naar buiten! Bij Maaike is dat moois eigenlijk vooral heel speciaal. Bijna alles in haar kamer komt namelijk van de kringloop. Zelf werkt Maaike ook in een kringloopwinkel, wat er steeds maar toe leidt dat ze weer nieuwe spullen koopt. Maar ach, er zijn ergere baantjes in de wereld..
Hoe ben jij aan deze kamer gekomen?
"Een vriendin van me woonde boven in dit huis met haar vriend. Toen deze relatie uitging, heb ik zijn kamer overgenomen. Mijn kamer boven was veel te klein voor de hoeveelheid spullen die ik had. Ik was daarom ontzettend blij toen de vrouw beneden vertrok uit mijn huidige kamer. Nu heb ik alle plek om langzaam door te groeien. Uiteindelijk zie ik mezelf verschijnen in een programma over extreme verzamelaars, waar ik in een fleecetrui met wolvenkop knopen sorteer op kleur. Maar maak je geen zorgen, ik heb het er vast naar m'n zin"

Wat vind je het leukste aan het wonen op jezelf?
"Het feit dat ik de de vloer onder zou kunnen schijten als ik dat wil, en dit minimaal nog een week zou kunnen laten liggen. Nee hoor, ik vind het fijn dat ik het natuurlijk helemaal kan inrichten naar mijn eigen smaak, en dat ik kan doen en laten wat ik wil. Ik hoef me aan niemand te verantwoorden behalve aan mezelf, en aan god, natuurlijk"
Welke elementen van je persoonlijke stijl zijn terug te vinden in deze kamer?
"Mijn persoonlijke stijl, wat betreft interieur, is een mix van onder andere jaren 50-60-70 spullen die ik door de jaren heen verzameld heb op rommelmarkten, kringlopers en Marktplaats. Verzamelen heb ik van jongs af aan meegekregen van mijn vader. Ik merk dat de materialen van vroeger vaak mooier zijn, omdat het vroeger veelal ambachtelijk gemaakt werd. En bij sommige spullen kun je je helemaal voorstellen wat er voorheen mee gebeurd is. Het geeft je kamer gewoon veel meer karakter. Ook hou ik van modern minimalistisch en scandinavisch ontwerp. Simpele vormen, weinig tierelantijntjes. Daarnaast maak ik graag dingen zelf, of bewerk ik spullen die ik op bijvoorbeeld een rommelmarkt gevonden heb. En als het even kan, vind ik het leuk om humor in mijn kamer te betrekken. In mijn kamer hangen bijvoorbeeld lijsten van grappige illustraties"

Wat is je favoriete gedeelte?
"Mijn favoriete gedeelte is denk ik wel de hoek van mijn bank. Daar lig ik 's avonds op mijn schapenvel onder het meest zachte dekentje ooit, die niet op de foto's te zien is omdat hij onwijs lelijk is. Geef me dan nog een onzinnig, Japans filmpje om naar te kijken en ik ben een gelukkig mens"

Als er een brand uitbrak, en je mocht maar 3 dingen redden. Welke spullen zouden dat dan zijn?
"Nu verwacht je een interessanter antwoord dan ik eigenlijk heb, maar als ik eerlijk ben zijn dat gewoon de duurste dingen, zoals mijn laptops en tv. O ja, mijn lelijke dekentje. Die neem ik ook mee! De rest lijkt onvervangbaar en dat is het eigenlijk ook, maar als je vervolgens genoeg kringloopwinkels afstruint, (en geduld hebt) dan kun je alles wel weer terug vinden"*Inrichtingstips van Maaike: 
Denk niet te snel 'oh, dit is wel een goedkoop ding, die neem ik', maar kijk vaker rond met een 'oh dit is mooi!"oog, en betaal dan gewoon wat meer. Uiteindelijk heb je daar veel meer plezier van. Je zult zien dat je dat goedkope tafeltje op den duur toch echt beu bent en dan huilend de ELLE wonen door moet bladeren, terwijl je met permanentmarker hakenkruizen op je tafel zet. Een andere tip: koop niet teveel! Daar maak ik me ook vaak schuldig aan, maar uiteindelijk heb je toch een tekort aan plek om alles op te bergen. Ook, laat je niet verleiden door dekentjes die er mooi uitzien, maar voelen als een cactus met kippenvel. Het is comfort over design wat dekentjes betreft! Dan berg je 'm maar lekker vol schaamte op als er iemand langs komt. Jij bent 's avonds tenslotte gelukkig!"


Fotografie: ® Judith Tielemans

Mooie spulletjes?

*De winkel waar Maaike werkt heet Kolder vintage &second hand in Bergen op Zoom
Spullen in dit artikel zijn vrijwel allemaal tweedehands/vintage en in de loop der tijd gevonden ofwel verzameld door Maaike

Cactuspotje met gezicht, twee lijstjes, lamp, schaaltje, beert en gebitje - zelf gemaakt
Tafel - Leen bakker
Rekje met kaartjes - HEMA
Blauwe dozen + onderzettertje kaars - Hay
Stolp - Vila Nova Breda (voorheen Fetocom Amor)

Meer kamers zien? Klik hier!


12 opmerkingen:

 1. Wauw die stoelen, zo mooi! En die cactusjes zijn zo schattig. Mooi interieur inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hele toffe interieur! Mooi gedaan.

  Liefs,
  Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oeh wat een mooi interieur, en wat lijkt me in een kringloop winkel werken heerlijk zeg!
  xx ish
  Tiny Heart Beats

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste mensen, kleine opmerking, ik werk niet in een kringloopwinkel maar een vintage kleding winkel dus die spullen komen niet uit de winkel waar ik werk, niet dat er iemand voor meubels daar gaat kijken want het is kleding en accesoires!:-) wel super leuk trouwens om eens heen te gaan!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee maaike. Ik las net dit stukje (leuk gemaakt, Judith!) en ik ben een beetje dol op jou. En op je kamer. Heb je ook iets van instagram? :D

   Verwijderen
  2. Hey! Thanks, leuk :) ik heet maaikeja op instagram!

   Verwijderen
 5. Erg leuke kamer! Mooi kleed, leuk kastje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ziet er heel tof uit! Ik houd echt van deze stijl!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw, wat een heerlijk kamertje! En een ontzettend leuke blog ook :).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Echt helemaal mijn ding!
  Fijn gedaan

  Voel je vrij eens een kijkje te nemen op mijn blog
  losingstruggle.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super leuke studentenkamer! Ik ben op zoek naar een studentenkamer met hetzelfde interieur (met vintagespullen) maar dan in België. Ken jij toevallig zo iemand? Mail dan gerust naar annelies.depauw@flair.be. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you!