HomeShop my closetPressContact meCopyright
20.2.15

INTERIEUR: De studentenkamer van..Studentenkamers: je hebt ze in alle soorten en maten. Misschien sta je er niet bij stil, maar hoe gaaf en indrukwekkend is het eigenlijk dat een kamer al vanaf zes vierkante meter kan worden omgetoverd tot een compleet woongebied? Ik spreek en fotografeer wekelijks mensen met een karakteristieke studentenkamer en vraag hen om tips en inspiratie. Dit keer een wel hele bijzondere kamer, ik bevind me namelijk op water! Lotte (21) woont haar hele leven al op een woonboot en heeft nu een kamertje weten te bemachtigen op het Amsterdamse westerdok.


Naam: Lotte - Leeftijd: 21
Op kamers in: Amsterdam Studeert in: Utrecht
Studie: Journalistiek
Aantal m2: 15m2 

Een kamer inrichten is leuk. Je mag zelf beslissen wat voor spullen je er in zet en welke stijl je het meeste naar voren laat komen. Voor sommigen (lees: vele studenten) maakt inrichting niet zoveel uit. 'Als je er maar in kan slapen' is een veelgehoord argument. Prima natuurlijk, maar in deze rubriek breng ik alleen maar het mooiste van het mooiste naar buiten! Voor Lotte is het allemaal heel normaal: wonen op een woonboot, iets anders kan ze zich haast niet voorstellen. Een jaar geleden verhuisde ze van de woonboot van haar ouders naar een 'normaal huis' in Amsterdam, dat ze met vriendinnen huurde. Dat bleek niks voor haar te zijn, dus was Lotte binnen de kortste keren weer op het water te vinden. Haar ouders boden haar een kamer aan op de woonboot naast het ouderlijk 'huis'. Een plek die Lotte dankbaar aannam.
Hoe ben jij aan deze kamer gekomen?
'Nadat ik uit mijn vorige huis ben gegaan, waar ik bijna een jaar in een huis heb gewoond, was het moeilijk een kamer te vinden. Huisgenoten hebben is niets voor mij, ik heb een plek nodig voor mijzelf waar niemand anders kan komen. Hier vind ik mijn rust. Op de werkplaatsboot naast het schip van mijn ouders woonde eerst mijn zus, die tegelijkertijd dat ik mijn kamer uit ging een nieuwe kamer kreeg. Ik kon dus gelijk in de kamer in de boot naast mijn ouders. Hier is alleen nog geen stromend water, keuken of badkamer maar dat zijn wel plannen voor in de toekomst. Mijn vader bouwt alles zelf, maar die heeft het druk met zeilen en andere boten bouwen. Hierdoor doe ik deze dingen nog op de boot bij mijn ouders, wat heel gezellig is. Daarnaast ligt de boot op loopafstand van het centraal station in Amsterdam. Heel handig voor het heen en weer reizen naar Utrecht tijdens mijn studie'

Wat vind je het leukste aan het wonen op jezelf?
'Ruimte voor mijzelf heb ik heel erg nodig. Met een druk leven (18u per week werken in literair jazzcafe, schrijven en interviewen voor Mrs.mokum, schrijven en interviewen voor mijn eigen blog Melancholia, veel afspreken met vrienden en sociale verplichtingen en de studie in Utrecht) vind ik het zo fijn om lekker thuis te komen in mijn kamertje. Alles wat er hangt en staat in mijn kamer heeft een hoge persoonlijke waarde. Ik krijg in elke ruimte waar ik kom altijd een sterk gevoel en dat is heel positief in mijn kamer. Het is allemaal heel persoonlijk'

Welke elementen van je persoonlijke stijl zijn terug te vinden in deze kamer?
'Op de muren zijn veel foto’s van mijn reis uit Azie, foto’s van mooie momenten in mijn leven en foto’s van mijn ouders van vroeger. Ik word altijd heel blij als ik deze zie. Ik probeer van elke plek waar ik kom iets mee te nemen. Dat stal ik dan vervolgens uit in mijn kamer. Zo heb ik posters uit Madrid, Parijs, 60 jaar oude anzichtkaarten uit Krakau, polaroidfoto’s gemaakt op mijn werk en kaartjes die ik heb ontvangen van vrienden. Bijna al mijn meubels pik ik van straat. Mijn kledingkast bestaat voornamelijk uit tweedehands items omdat ik uit principe niet mee wil doen aan de bizar grote massa industrie van kleding en producten. Dat vind ik niet nodig, aangezien er al zoveel prachtige kleding en meubels gemaakt zijn. Naast dat ik het persoonlijk veel gezelliger vind om aftanse oude spullen te hergebruiken, heeft niemand anders ze. Ik geef het weer nieuw leven terug'

Wat is je favoriete gedeelte?
'De rode stoel, die een beetje stuk is omdat het aan het eind van zijn latijn is, zit nog zo lekker. Hier schrijf ik heel vaak, ook midden in de nacht als me ineens weer inspiratie opkomt voor een nieuw idee of verhaal. Naast mijn radio in het kleine fijne hoekje kan ik helemaal wegkruipen in mijn eigen huid omringt door de fijne kamer. Met mijn voeten opgekruld op de kleine stoel. Er hangt een goede vibe. Door mij en mijn vriendinnen wordt het ook wel de ‘vintage jungle’ genoemd. Vanbinnen is mijn kamer helemaal van hout met witte muren en een groene vloer, deze kleuren en materiaal geven mij altijd weer een vakantie gevoel. Als ik thuiskom voelt het echt als tot rust komen. Ook mijn bed, waar je wel met vier mensen in kan slapen vind ik heel fijn. Hier hang ik ook vaak op. Beetje lezen, beetje tv kijken'


Als er een brand uitbrak, en je mocht maar 3 dingen redden. Welke spullen zouden dat dan zijn?
'Dan zou ik mijn rode schrijfstoel meenemen, mijn radio en een klein schilderijtje van vroeger van het Fort uit het stadje waar mijn familie in zweden woont (in Varberg)'®Photography: Judith Tielemans

Mooie spulletjes?
Koeienkleed - Ikea
Witte radio - Cadeautje (gekocht bij Van Leek)
Vlaggetjes - Gekregen van de vriendin van haar moeder
Foto's op muur - Gemaakt tijdens het reizen
Coca cola kruk - Noordermarkt
Spiegel - Vintage
Stoelen, kast, tafel - Van de vuilnis

Meer kamers zien? Klik hier!


4 opmerkingen:

Thank you!