HomeShop my closetPressContact meCopyright
5.10.15

INTERIEUR: De studentenkamer van..Studentenkamers: je hebt ze in alle soorten en maten. Misschien sta je er niet bij stil, maar hoe gaaf en indrukwekkend is het eigenlijk dat een kamer al vanaf zes vierkante meter kan worden omgetoverd tot een compleet woongebied? Ik spreek en fotografeer wekelijks mensen met een karakteristieke studentenkamer en vraag hen om tips en inspiratie. Deze keer ga ik langs bij Charlotte (18), een lief vriendinnetje van mij uit Utrecht. Charlotte zou het liefst altijd op reis zijn en als je in haar kamer stapt, snap je wel waarom. De Oosterse slingers, beeldjes en plaatjes vliegen je om de oren en op iedere vierkante meter vind je wel weer een nieuwe souvenir. Welkom in de tempel van Charlotte.

Naam: Charlotte Raats Leeftijd: 18
Woont in: Utrecht Studeert in: Utrecht
Studie: Fine arts and Design Education Aantal m2: 12m2

Een kamer inrichten is leuk. Je mag zelf beslissen wat voor spullen je er in zet en welke stijl je het meeste naar voren laat komen. Voor sommigen (lees: vele studenten) maakt inrichting niet zoveel uit. 'Als je er maar in kan slapen' is een veelgehoord argument. Prima natuurlijk, maar in deze rubriek breng ik alleen maar het mooiste van het mooiste naar buiten. Charlotte houdt van kleuren, geuren en bijzondere spullen. Vanaf het eerste moment dat ik in haar huisje stapte, voelde ik me al thuis. Een internationaal uitstapje, maar dan wel gewoon lekker in Utrecht.
Hoe ben jij aan deze kamer gekomen?
"Op een aantal sites had ik mij aangemeld om naar een kamer te zoeken. Zo ook op kamer.nl. Dit was de eerste kamer waar ik op reageerde en als snel kreeg ik een uitnodiging van de huisbaas om te komen kijken. Nadat ik een drankje had gedaan met één van mijn huidige huisgenootjes, was al snel duidelijk dat ik in de kamer mocht."

Wat vind je het leukste aan het wonen op jezelf?
"Dat ik een plek heb om mezelf terug te trekken, maar ook waar ik iedereen kan uitnodigen. Op sommige momenten vind ik het enorm fijn om even lekker helemaal alleen te zijn, maar ik houd er ook van om veel vrienden over de vloer te hebben. Ik hoef me niet te verantwoorden voor anderen, kan lekker doen wat ik zelf wil. Verder vind ik het heel fijn om voor mezelf te zorgen. Ik kan lekker koken wat ik zelf wil, een chaotische/volle kamer hebben als ik daar zin in heb, in de ochtend thuis komen van stappen.. Want dat alles maakt anderen toch niet uit!"

Welke elementen van je persoonlijke stijl zijn terug te vinden in deze kamer?
"Ik ben gek op patronen en kleuren. Mijn kamer is dan ook heel kleurrijk gemixt met een hoop patronen. Dit kun je bijvoorbeeld aan het Perzische tapijt en mijn bank zien. Ik vind het heel fijn om in een drukke of chaotische omgeving te zijn. Mijn kamer staat dan ook altijd redelijk vol met spullen, maar er is ook genoeg ruimte om bijvoorbeeld yogaoefeningen te doen of om te schilderen. Mijn grootste passie is ook goed terug te zien in mijn kamer, namelijk rondreizen. Overal in mijn kamer zie je accessoires van over de hele wereld. Uit elk land waar ik geweest ben neem ik wel iets leuks mee voor op mijn kamer."


Wat is je favoriete gedeelte in je huisje?
"Mijn heerlijke bankje met grote kussens waar je in wegzakt. Vooral in de avond vind ik dit een enorm fijne plek, heerlijk onder een dekentje een filmpje kijken. Ik eet zelfs op dat bankje, moet je nagaan."

Als er een brand uitbrak, en je mocht maar 3 dingen redden. Welke spullen zouden dat dan zijn?
"De hippie trouwblouse van mijn vader. Deze draag ik bijna wekelijks en er zit natuurlijk 'n enorme emotionele waarde aan. Ik draag hem met even veel liefde als wat mijn ouders voor elkaar voelen. Ook zou ik dan mijn lieve, trouwe teddybeer 'Beer' redden. Hij is gemaakt door mijn oma. Toen ik op de wereld kwam, waren Beer en ik precies even groot. Beer droeg ook wel eens mijn kleertjes. We waren dikke maatjes en gingen echt overal samen naartoe. Nu ligt hij in de kast, maar ik moet er niet aan denken dat ik deze ooit kwijt zou raken! Al laatste zou ik mijn laptop meenemen. Klinkt misschien raar, maar hier staan zoveel foto’s op van herinneringen die ik echt niet zou willen kwijtraken."


Heb je nog een tip die je met ons wilt delen m.b.t. het inrichten van een studentenkamer?
"Ga eens naar de kringloop of kijk in de schuur van je opa/oma/familie of er nog oude meubels of spullen staan. Ik ben op deze manier aan ruim de helft van mijn spullen gekomen. Het voelt vaak ook veel knusser dan dat je allemaal nieuwe spullen hebt. Wat ik persoonlijk het allerbelangrijkste vind, is dat je accessoires gekoppeld zijn aan herinneringen. Daarnaast heb ik mijn kamer echt ingericht naar mijn studie. Ik moet een hoop tekenen en schilderen, dus ik heb een tafel die je groter kunt maken, zodat ik genoeg ruimte heb om op te schilderen. Ik heb bijvoorbeeld geen bureau, omdat ik niet veel hoef te lezen. Maar als je veel studieboeken moet bestuderen, is dit misschien wel weer handig."

*Photography: Judith Tielemans

Mooie spulletjes?
Perzisch tapijt - Kaufhaus
Kleed over bank - uit Azië
Stoelen - Van oma (geel geschilderd)
Letterkast - Antiek (van ouders)
Bijzettafeltje - Van straat meegenomen
Tijdschrift bak - Van ouders
Witte kast - kringloop
Theedoos - Uit Jordanië
Lamp en waterpijp - Wereldwinkel in Roosendaal

Klik hier voor meer studentenkamers!


4 opmerkingen:

 1. Oh wauw, wat een drukke, maar ook ontzettend knusse, kamer! Erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wauw wat een heerlijke drukke gezellige kamer, op de foto's voelt het als een grote orientaalse knuffel haha
  xx ish

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oriëntaals! Dat was het woord dat ik zocht. Thanks!

   Verwijderen
 3. Heerlijk, klein maar fijn. Zo'n bank wil ik ook. Lekker in wegzakken.

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you!