HomeShop my closetPressContact meCopyright
10.11.15

OP MUSEUMJACHT: Michelangelo Antonioni in EYE


Gedateerde films spreken mij over het algemeen niet zo aan. Ik vind ze sloom, oninteressant en bovendien erger ik me altijd onwijs aan het zwart-wit beeld. Toch ging ik laatst naar een expositie van een filmmaker uit de twintigste eeuw. Het werk van deze gave Italiaan? Alles behalve sloom en oninteressant.

In het boekje lees ik: Als stilistisch perfectionist vernieuwde Atonioni de filmtaal door vanuit het beeld te denken en minder vanuit het verhaal. In de tentoonstelling tonen filmfragmenten op grote projectieschermen de overrompelende visuele kracht van zijn beelden. Uit het archief in Ferrara, geboorteplaats van de regisseur, zijn ook bijzondere documenten, foto's en brieven bijeengebracht.

Met fotografische kunst weet ik in de meeste gevallen wel een bepaalde sfeer, stijl of achterliggende laag te vangen, maar met film ligt dat net iets anders. Wat ik bij het werk van Michelangelo vooral vind opvallen, is dat hij veel met vrouwelijke hoofdrolspelers werkt en vanuit deze point of view de film laat verlopen. De mooiste film op de expositie vond ik persoonlijk Zabriskie Point uit 1970, waarin een scene zit dat een huis laat 'knallen' en alle bezittingen daar omheen. Dat ziet er zo uit:De expositie is nog tot en met 17 januari te bekijken in filmmuseum Eye. Ik vind het een aanrader! Waar zou ik de komende tijd nog heen moeten in mijn museumjacht? Tell me!


1 opmerking:

Thank you!