HomeShop my closetPressContact meCopyright
22.3.16

INTERIEUR: De studentenkamer van..


Studentenkamers: je hebt ze in alle soorten en maten. Misschien sta je er niet bij stil, maar hoe gaaf en indrukwekkend is het eigenlijk dat een kamer al vanaf zes vierkante meter kan worden omgetoverd tot een compleet woongebied? Ik spreek en fotografeer mensen met een karakteristieke studentenkamer en vraag hen om tips en inspiratie. Vandaag ontmoet ik Loren (24), studente Cultuurwetenschappen en bewoonster van de eerste 'Strowijk' van Nederland. Deze ecologische woongemeenschap staat in Lent en is volledig bedacht, uitgevoerd en gerealiseerd door een groep enthousiaste bewoners.

Naam: Loren Brouwers - Leeftijd: 24
Aantal m2: 20m2 - Studie: Cultuurwetenschappen 
Woont in: Lent - Studeert in: Nijmegen 

Een kamer inrichten is leuk. Je mag zelf beslissen wat voor spullen je er in zet en welke stijl je het meeste naar voren laat komen. Voor sommigen (lees: vele studenten) maakt inrichting niet zoveel uit. 'Als je er maar in kan slapen' is een veelgehoord argument. Prima natuurlijk, maar in deze rubriek breng ik alleen maar het mooiste van het mooiste naar buiten. In de Strowijk gaat het net even iets anders dan in een normaal studentenhuis. Zo is de verwarming vervangen door een grote houtkachel en loopt de volledig woning op zonne-energie. Ook de WC kun je gewoon zonder schuldgevoel doorspoelen. Het water hiervan wordt namelijk gezuiverd door middel van plantjes. No kidding. Ook leuk om te vermelden: Loren organiseert eens in de twee maanden een 'Strosessie'. Dit is een kunst/cultuur evenement op het terrein van IEWAN (De Kleine Wiel), waarin het nieuwste talent op het gebied van muziek, dans, poëzie of theater centraal staat. (Volgende strosessie is op 30 april!)
Loren, hoe ben jij aan deze kamer gekomen?
"Eigenlijk heb ik mijn kamer te danken aan Tinder. Ik was namelijk met een date langs de Waal in Nijmegen aan het lopen, toen ze me een filmpje liet zien waarin de vorderingen rondom Strowijk IEWAN te zien waren. De strowijk was last-minute nog op zoek naar een huisgenoot voor de woongroep. Een paar weken later kon ik verhuizen."

Wat vind je het leukste aan het wonen in een ecologische woongemeenschap?
"Ik vind het ontzettend leuk dat we hier met zijn vijven wonen. We eten meestal samen, hebben een gezamenlijke woonkamer en er is altijd wel iemand om mee te chillen of om voor je te zorgen als je ziek bent. Vaak zit het hele huis ook vol met vrienden. Erg gezellig. Natuurlijk spreekt ook de ecologische manier van leven mij aan. Ik ben blij dat ik nu in een huis woon, die bij mij en mijn idealen past."

Welke elementen van je persoonlijke stijl zijn terug te vinden in deze kamer?
"Ik hou van herfstkleuren. Dit zie je ook terug in mijn meubels, kussens en kleedjes. Ik vind het sowieso belangrijk dat de kleuren in een kamer in evenwicht zijn. Voor mij is het belangrijk dat een kamer speelse en creatieve elementen bevat. Daarom heb ik een enorme tak in mijn kamer gesleept, a.k.a. mijn privéboom. Hieraan hangen allemaal postcards die ik verzameld heb ik het buitenland. Dit is mijn gastenboek, iedereen mag een kaartje uitkiezen om een boodschap achter te laten. Ook vind ik het leuk om op de muur te tekenen of schrijven, gewoon omdat het kan. Mijn vorige kamer stond helemaal vol met teksten en tekeningen van mij en vrienden."
Wat is je favoriete gedeelte in deze kamer?
"De vensterbank bij mijn raam: net breed genoeg om op te zitten en naar buiten te kijken. Of het kleedje in het midden van mijn kamer. Dit is een fijne plek om gewoon even op de grond te zitten."

Als er een brand uitbrak, en je mocht maar 3 dingen redden. Welke spullen zouden dat dan zijn?
"Mijn camera en een greep uit de kledingkast. Ook zou ik mijn essaybundel van Rutger Kopland meenemen, want die is nergens meer verkrijgbaar."

*Ecologisch woongemeenschap IEWAN

Heb je nog een gouden tip m.b.t het inrichten van een studentenkamer?
"Niet teveel tegelijk willen kopen. Die fout maakt ik zelf telkens wel weer. Ik heb amper spullen van mijn oude kamer in deze kamer staan, omdat ik een nieuwe sfeer wilde creëren die past bij de ruimte. Ik had direct een plaatje in mijn hoofd, waardoor ik maar bleef kopen. Zo had ik bijna vier van die grote theekisten gekocht, terwijl ik nu niet zou weten waar ik die had moeten laten."

*Photography: Judith Tielemans

Mooie spulletjes?
Bed spread en stoelen- Gevonden in het woongemeenschap (bij het 'gratis weggeef hoekje')
Rond kleed - Via facebookgroep 'vintage marketplace'
Bank en bureau - van kringloopzaak 'Van het goed'
Typmachine - Van vader gekregen
Scheepsdozen - Tweedehands (via Marktplaats)
Boomdecoratie - zelfgemaakt

Meer studentenkamers bekijken? Klik hier!


1 opmerking:

Thank you!